Banana Cake

15 02 2011

A friend of my sis gave  her lots of bananas last Sunday.. and her hubby immediately thot of Banana Cake.. Since i have a wonderful, moist & simple banana cake recipe, i immediately obliged..  I’m not sure if i’ve given the recipe, but to make your life easier in case you’d like to try, here it goes:-

  • 1 cup sugar
  • 1 cup oil (which i replace with melt butter)
  • 6 – 7 bananas (i used ‘pisang berangan’ – sorry, not sure the name in English)
  • 4 large eggs
  • 1 1/2 cups all purpose flour
  • 1 teaspoon soda bicarbonate
  • 1/2 teaspoon baking powder

Mix flour, soda and baking powder in a bowl.  Put it aside.  Blend in sugar, oil, eggs and bananas in a food processor/blender.  Then add the mixtures into the flour.  Bake for about 50 minutes, 160C.  That’s it!  Oh i forgot, at the stage before baking, i also add in 2-3 bananas cut in chunk..  what can i say, i just love bananas..  you can skip this, your choice.. i doubled the recipe so that it’s enough to distribute to all my siblings houses..

And you know what.. today (tuesday), i made another batch (also double) and my siblings just can’t have enough of it.. especially when i sent it to their houses (all next to each other!) right after it was out of the oven.. who could resist a hot banana cake on a rainy afternoon.. heaven!!





Tempahan Minggu Lepas

15 02 2011

Alhamdulillah, selesai dah tempahan utk ‘musim’ ni..  lepas ni boleh rehat kejap.. tapi hopefully, ada lah yg menempah lagi..  Minggu lepas, buat carrot cake 2 biji untuk ofismate dan juga marble cake 10 biji untuk Kak Ida.  Thanks ye.. Kak Ida tempah utk makan2 (as dessert) masa kenduri kawen anak dara dia last wiken.. sumer purple you..  tapi sori lah ek, gambar kek sebenar tu takde lah sebab takleh nak sesuka ati potong kek orang..  Ni tengok jelah kek marble kaler lain..

Adik saya yg sempat mencilok sekeping kek ni kata sedap.. hish, buruk siku betul, macam tak biasa makan.. hehehehhe..  





Tempahan Sepanjang Chinese New Year 2011

4 02 2011

Ampun ampun… dah lama betul meninggalkan my wonderful world of blog ni..  takde mood sampai berbulan2 ek!!

Sepanjang 2 weeks lepas, LizCookies agak sebok dengan tempahan for Chinese New Year.. tapi yg menempahnya mostly malays.. ekekekkeke.. saje nak bagi rezeki kat kitorang.. THANKS A MILLION!!  Ok, saje nak kepoh2 kat sini, tempahan2 yg diterima sepanjang minggu lepas adalah:-

Kek Buah – 2 biji

Moist Walnut Brownies – 10 biji

Tat Nenas – 2 bekas

Snow Almond – 6 bekas

Snow Heart Suji – 5 bekas

London Almond – 5 bekas

 

Hazel Oat – 6 bekas 

Spot d Choc Chip – 4 bekas

Coffee Walnut – 7 bekas

Carrot Walnut Cake – 1 biji

& 25 biji (2.5oz) Chocolate Moist Cupcakes + balancenya 14 biji pun selamat disapu bersih kat ofis i.. Selalunya macam ni la, bila ada yg mula tempah, Insyallah ada je yg mengekor.. tu yg sebok sepanjang minggu..  Ahad ni nak bake 2 biji carrot cake lagi.. next Saturday pulak 10 biji marble kek.. alhamdulillah..