Air Soya

12 01 2009

Rasa cam dah lama betul tak buat posting baru.. keje kat ofis ni melambak2.. Konon2 nak tanam azam baru – balik rumah pkl 6 sharp (ofis hours dari 9am – 6pm).  Tapi apakan daya, cita2 tak kesampaian..

Anyway, back to masak memasak.. mmg tak dinafikan semangat mencuba dishes baru ni masih membara.. cumanya masa sangat limited sejak ada Adib Zaquan ni.. asyik ek ek ek, kene duduk dengan dia je.. 

Tapi disebabkan Lynn Sham geng RN yg membakar semangat kitorang dengan Smart Lady Food Processor nya yg boleh buat air soya dengan perfect, saya pun ikut sama beli (kak Rozi RN yg arrangekan, ramai gak beli!).  Takmo ketinggalan menambah tukun kat umah tu.. heheheh..  Hari Jumaat pagi buat payment to Kak Rozi, malam dah dapat!  Pantas betulkan.. malam tu jugak saya rendam kacang soya.. sib baik Lynn Sham ajar step by step buat air soya tu.. kalau tidak, memang lost, tatau nak wat camne..  Ok, meh saya share cara2 buat ek.. Copy & paste je ni..

Hari tu I buat 2 cawan kacang.  Cuci bersih dan rendam sampai kembang (6-8 jam).
 
Cara nak blend:
1.  Guna jug yang I tandakan tu.
2.  Tutup jug dengan penutup dia, keluarkan penutup kecik (yang I bulatkan merah tu).  Kita akan gunakan penutup kecik tu sebagai penyukat kacang.
3.  Masuk 2 bahagian kacang + 1 cawan (guna cawan yang I tanda biru tu sebagai penyukat) air.
4.  Blend sampai halus.
5.  Curah susu kacang soya dlm periuk, buang hampas (hampas ni akan jadi halus sgt).  Tak perlu perah dah.
6.  Ulang 3-5 hingga habis.
7.  Pastu masak dgn daun pandan + gula hingga mendidih (I buang buih kat permukaan sebelum masak susu kacang soya).  Siap!  Sebelum minum, buanglah ‘kepala’ @ lapisan kat bahagian atas tu nanti.. insya’Allah tak ada serdak atau rasa berpasir.

Inilah hasilnya… tapi tak berapa perfect pasal di hujung cawan ada serdak2 soya bean tu.. mesti kes saya yg gelojoh waktu tuang air soya sebelum dimasak…  takpe, esok2 nak buat lagi… kata orang air soya jugak boleh tambah susu badan (sian Adib, my susu badan tak cukup)..

Saya attach kan gambar Smart Lady food processor saya sekali sebagai rujukan utk resepi Lynn kat atas tadi… Lastly, thanks soooo much kat Lynn Sham & Kak Rozi..

dsc06620

 

penyukat1


Actions

Information

8 responses

27 12 2009
yang x tahu gune blender

kite pon gune blender smart lady prosessor.tp yang kecik punye.boleh x tolong bg tau kat kite mcm mane nak basuh mesin blender nie lps gune.

28 12 2009
cikliz

Hi.. errr cemana nak basuh ye? alat2 dia ni kan detachable. just bukak & basuh.. mintak ampun kalau tak faham your soalan (tak berapa faham pun sbb tak sure cemana yours look like).

Tapi, frankly speaking, saya dah x suka mesin ni pasal dia cepat haus. Saya baru pakai sekejap, dah nak ada bahagian yg haus & kene tukar baru.. hampeh..

11 05 2010
fatimah

berminat dengan smart lady blender tu, mana nak beli? terima kasih ye…

6 07 2010
nora

nk tanye.. smart lady blender sy problem motor terbakar..
berasap n stop tiba².. kat mane blh hantar utk repair ye?

9 09 2010
thean teck loong

I bought one set smart lady food processor, i find it easy to use but lately problem start , it leak from the blade shaft rubber when ever i use it. can i know where is your repair center add and tel contact.your cooperation is much appreciated.

20 09 2010
sha1655

Salam

Saya pun guna smart lady
Utk sparepart or other food processor:
http://www.microcard2u.com/
or Jason 0162632239
0162772239
location: Pandan Indah

28 10 2010
Hair Removal :

we use a national panasonic food processor and this seems to be a bang for the buck*.~

22 11 2010
yongpuchong

sha1655, thanks so much for the info. My smart lady yg tak berapa nak smart tu dah jadi ‘tukun’.. what a waste! malas betul nak gi pandan indah tu..

Hair Removal, hmm, when the ‘time’ comes, i’ll survey for the brand you recommended. thanks!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: