Danisya’s Favorite – Kuih Tako

20 10 2008

Tak tahu pulak Danisya suka sangat kat Kuih Tako ni sampailah bulan puasa hari tu.. Tiap2 hari dia nak kuih ni..  Lepas baca doa makan bila masuk azan Maghrib je, dia belasah kuih ni sampai 3.. then, baru makan nasi.. pastu sambung makan tako lagi.. selalunya mesti beli RM4 (ada 8 biji)..  Ada 1 gerai kat area rumah tu yg hanya jual tako ni.. boleh tahan la rasanya.. kalau dia punya dah habis, beli la jugak dari gerai lain tapi mesti Danisya komplen..  Ada 2 kali yg kitorang dapat makan kuih tako dari Shah Alam (tak tahu pulak which part) sebab boipren anak sedara saya yg belikan.. memang sedap gilos!!!  Danisya boleh makan 8 biji tu sorang2…. dahsyat sungguh!!

So, hari Sabtu lepas, saya tried buat tako ni, but disebabkan tak kuasa nak buat casing daun pandan tu, saya letak dalam bekas kecik ni jelah.. Masa nak buat tu, Shida Aziz called, dia suggest alaskan daun pandan dalam bekas kecik tu utk bagi bau daun pandan (thanks for the brilliant idea, pesal la tak terfikir langsung!).. pastu add sengkuang cina jugak (w/pun leceh betul nak buang kulit sengkuang cina yg cenonet ni).. lepas balik dari latihan menari, Danisya terus mengadap tako yg ibu dia buat.. habis 3 bekas jugak la.. pastu simpan lagi 3 bekas sebelum hantar yg lain2 kat rumah mak..  Kata Danisya, sedap… malam sebelum tido, dia belasah lagi 3 tu..  tapi sebenarnya tak boleh lawan tako shah alam tu..  For me, yg bhg hijau tu a bit sweet, next time kene kurangkan gula..  & next time nak try guna resipe lain pulak yg guna tepung Hoen Kwee…  & masa masak kedua2 bahagian atas & bawah, saya masukkan jugak 2 helai daun pandan.. kasi bau pandan habis la tu!!!

Resipe ni dapat dari Kak Hanieliza (http://hanieliza.blogspot.com )

KUEH TAKO  

Bahan.. Ingredients
Lapisan Bawah Bottom Layer
1 cawan tepung jagung [kurangkan sikit..dalam 2 s/kecil] 1 cup corn flour (reduce about 2 tsp)
1 cawan gula 1 cup sugar
4 cawan air 4 cups water
pewarna hijau/jus pandan green coloring / screwpine leaves’ juice/paste

Bancuh rata dan masakkan atas api/dapur. Tuangkan dalam bekas acuan daun pandan atau bekas plastik kecil. Mix all and heat up till bubbled. Pour into small containers or screwpine leaves casing.

Lapisan Atas Top Layer
1/2 cawan tepung jagung 1/2 cup corn flour
4 cawan santan pekat + garam 4 cups coconut milk + salt to taste

Kacau rata dan masakkan atas dapur sehingga pekat. Tuangkan atas adunan hijau tadi. Mix and boil them till thick.  Pour on the green mixture.


Actions

Information

2 responses

22 06 2009
Emily Khine

please may I have the kueh tako in english. thanks

25 04 2010
Ellie

Hello
What’s the other stuff that is in the green layer of this tako kueh? Is it in the ingredients list? Would like to try it but am not sure now.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: