Chocolate Brownies

4 03 2008

I swear this is the best brownies ever created in this world!  The first time I tried this was during Cupcake Deco Class with Linda (last year).  One of the participants, Sarah Jasmine brought it and i can’t get my hand off it after tasting it for the first time.

This is 2nd time i made it on my own.. it’s VERY easy.. but i can’t do it often.. i really am putting on weight!

Thanks so much to Wan Mastura and Sarah Jasmine for sharing this wonderful recipe.

 

 

BROWNIES MAS Bahan A

250gm butter                            } double boil

400gm cooking choc Tulip          }

 

Bahan B

340gm brown sugar        }

6 eggs                           } campur semua & whisk

20gm emulco                 }

 

Bahan C

80gm tepung gandun

60gm koko (imported)

140gm walnut dicincang

 

 Cara-cara 

Melt Bahan A kendian campur ke Bahan B yg telah di-whisk dulu. Kendian boh sume dlm Bahan C.

 

Alas loyang 12X12 ngan kertas minyak sapu butter sket2. Tuang masuk adunan n bakar. Baking time n temp tu ikut oven masing2 yaa. cam sy punyer 130C for 50 min.

 

Note from SarahJasmine: ·         tidak perlu guna mixer·         bila bahan A campur ke B sy guna hand whisk and biler nak campur ke c saya kacau pakai spatula plak. choc n butter yg didable boil kan sy kacau pakai wooden spoon.(tak ikut pun tak per ..hehehh sajer mengatal nak taip banyak2 ).·         lagi satu, mula letak 20 mins sy biar…then every 10mins sy rotate sampai dia masak. sebabnyerrr. …oven ku panas tak sekata….ngeh ngeh ngeh…hehehheeh. 

dsc01862.jpg

dsc01866.jpg

dsc01867.jpg

dsc01868.jpg


Actions

Information

6 responses

16 03 2008
Aja

emm… nampaknye telah mencairkan air liur ku… bila la dapat makan. Apapun thanks for recipe.. mesti sedap.

17 03 2008
yongpuchong

Aja, pat arr cuba sendiri, pastu boleh lah ngap sepuas hati.. tapi syaratnya mesti guna chocolate & koko bermutu tinggi.. saya penah wat guna yg biasa2 jek.. hasilnya pun biasa2 jek.. Kalau dah try, jgn lupa feedback ek..

21 03 2008
lelo

hmmm… nak kene try nih… sbb raya 2tahun lepas pernah buat tp keras plakss… jadik cam biskut… hahaha…
nti kalo dah try kite bitau eh jadik ke tak.. hihihi

22 03 2008
Ika

nampak macam sedap,nak try buat lah…:)
Nak tanya sikit…emulco tu chocolate emulco ke ???
Semua bahan B whisk sampai sebati saja atau sampai kembang(macam nak buat kek span) ??

tan-u

Ika

25 03 2008
yongpuchong

lelo pekabar? lama tak nampak, sebok ye.. brownie ni WAJIB try.. & guna imported koko & chocolate, baru sedap! Bila dah masak, texture mmg dense, bukan gebu tau. Kalau biar sehari, laaagi sedap.. Ops lagi satu, masa masak jgn lelama, agak2 bhg atas dah berkerak cam dlm gambar tu tutup api ye.. takleh guna kaedah cucuk2 tu, mmg lidi takkan bersih! Selamat mencuba..

25 03 2008
yongpuchong

Ika, betul tu, chocolate emulco..
Whisk bahan B tidak lah sampai beriya2 kembang cam kek span.. ala kadar je, tapi jgn lah whisk 2 – 3 pusing je pulak.. selamat mencuba ye.. sedap ni!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: