Minum Petang

14 11 2007

Last wiken, TERrajin sket coz hubby outsetesen.. biasalah, cuma rajin wat minum2 petang ni bila dia takde.. kalau dia ada, manjang nak dok celah ketiak dia.. ihik ihik..

Since on Saturday ada banyak open house last kopek, so, tak wat pape la utk Saturday.  On Sunday, lepas mandikan anak-anak berekor tu, terus start projek kat dapo.  Itupun buat yg simple mimple je… buat apam harum manis (best makan masa suam!!) dengan potato bread… pastu gi jamu family members and tak lupa utk jiran tetangga.. Utk korang  yg tengok ni, jamu mata jelah ek.. ihik ihik..

Ni resepinya:

HARUM MANIS

Bahan-bahannya

300 gm gula melaka

350 ml air

3 biji telur

200 gm gula pasir

350 gm tepung gandum

1/2 sudu teh baking powder

1 sudu teh bicarbonate of soda

(3 bahan diatas diayak)

1/4 sudu teh garam

1 sudu maka esen vanilla

50 gm mentega, dicairkan

8-9 biji pisang raja dihiris bulat tipis

Cara-caranya

Masak gula melaka dengan air hingga larut.  Tapis dan sejukkan.  Pukul telur dan gula hingga naik.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit dengan menggunakan spatula dan kacau rata.  Kemudian masukkan esen vanilla dan mentega cair serta sirap gula melaka dan kacau hingga sebati.  Sapukan acuan-acuan kecil dengan mentega.  Tuangkan sedikit adunan kedalam acuan, isikan tiga suku penuh sahaja lalu letakan hirisan pisang keatas adunan.  Kukus kesemua adunan itu selama 15-20 minit.  Sejukkan dahulu sebelum keluarkan dari acuan.

dsc01585.jpg

dsc01584.jpg

dsc01587.jpg

dsc01586.jpg


Actions

Information

2 responses

21 11 2007
Adik Fara...

akak yong,
kuih harum manis tue memang sedap…mcm ala-ala kuih apam..tak tahulah nape megandung nie suka mkn kuih apam..teringgin taklah sgt tp pantang jumpa n nampak mesti beli n makan…yg penting cicah ngn air milo..fuh memang sodap…

nanti bolelah ajar saya yea cara nak buat…hehhehe…

22 11 2007
yongpuchong

alah, manjang soh ajar.. tapi tak penah belajar pun.. heheheh.. dapo kita kecik, tunggu dapo besar sket ek.. nanti2 kang kita nak try apam lain plak.. kita pun suka apam gak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: