Bahulu dan kesah dolu-dolu

29 03 2007

Lately ni cam tak rajin speaking london.. so, guna bahasa rojak jelah ek..

A few weeks back, i attended bahulu making class kat puchong (refer to their website www.kedai2020.com).  Cikgu Ani memang baik. Tanyalah segala macam pertanyaan, selagi boleh jawab akan dia jawab dengan senang hati.. tak kedekut ilmu langsung!  We were taught 5 types of bahulu – Bahulu Cermai, Bahulu Pandan with Choc Rice, Bahulu Cappucino, Bahulu Choc Chips and Bahulu Strawberi, with 3 additional recipes given – Bahulu Tradisional, Bahulu Tesco1 and Bahulu Tesco2.

Looks easy to make provided you have an industrial mixer!!  and i only have hand mixer! hahahhahaha.. tak seshuai la..  so, pas ni nampaknya kene beli gak la industrial mixer.. pastu boleh tambah koleksi tukun kat umah tu.. boleh?!!

classbahulu2.JPG

bahulucermai.JPG

pandanchocrice.JPGbahuluchocrice.JPG

Apa kaitannya ngan kesah dolu-dolu?  Ekceli bahulu is my abah’s favourite.. sanggup tu dia pukul telur ngan gula (jaman dolu takde mixer!) semata2 nak makan bahulu buatan sendiri.. eh baru perasan, dorang kan tahu wat bahulu, pesal aku tak mintak resepi kat dorang arr?  ish bengong betul!!   Ok, back to the story, abah penah citer masa dia kecik-kecik dulu, waktu hari raya, dia gi meronda rumah2 kat kg dia dgn geng2 naik beskal.. sampai kat satu rumah ni, ada la bahulu kecik2 & ada sekor bahulu ikan besar yg dibuat sebagai kepala hidangan… abah punyalah suka tengok bahulu ikan besar ni, dia pun patahkan ekor ikan tu & ngap… sekali tuan rumah tu nampak kepala hidangan dia dah cacat, dia punyalah marah kat abah!!  Dia paksa abah habiskan ikan sekor tu… siannn kat abah, terkial2 la nak abiskan.. perut dah kenyang hasil rondaan sebelum tu..

So, moral of the story, toksah ler ada ‘makanan hiasan’ kat meja masa raya ni.. bebudak bukan tahu apa… kalau nak letak kek cantik sebijik kat tengah2 meja tu pastikan jugak letak pisau pemotong kek sekali.. tak pun potong siap2 so meja tak messy dikerjakan dek bebudak tu.. Tapi, dah nama pun raya, takyah ler nak marah-marah kan… lagipun perkara mudah utk dapat pahala is membahagiakan budak2.. Rasulullah dulu suka buat bebudak hepi…

eh, pesal cakap pasal raya plak ni?!!


Actions

Information

5 responses

29 03 2007
sally

whoaaa klu camni ‘noraini recipies’ tu akan kehilangan one of her regular customer soon… aku la tu!! bahulu cicah ngan kopi or milo… yummmyyyyyy!!

29 03 2007
yongpuchong

Sally, produk yg ni terpaksa KIV selagi lom beli industrial mixer tu.. coming soon ek.. tungguuuuu

16 04 2007
anggerik

a’kum..emmmmmmmm bestnya bahulu tu..teringin le nak join kelas cam u tu..best2 tak bahulu yg u belajar tu?

18 04 2007
yongpuchong

Anggerik, memang best bahulu tu cuma nak kene ada industrial mixer atau kenwood kau2 punya baru leh wat bahulu ni coz adunan telur+gula kene mix berjam2! Gi lah attend kelas dia – tak lokek ilmu langsung!

20 11 2007
syamsulina

saya memg nak join kelas2020 belaja buat bahulu tu, tapi dia wat kat KL je…ajar lah saya resepi dan teknik membuatnya, setakat nak makan sendiri kat rumah jerrr…boleh lahhh..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: