Sponge kek yg terpinggir

27 03 2007

spongecake3.JPG

Ni lah sponge cake yg tak jadi tu.. telah pun ku buangkan baju dia.. nampak cam sedap kan?  MEMANG SEDAP PUN!!  tapi sebab dia buat perangai, tak pasal2 dia terpaksa ku ketepikan.. sian dorang..  Ni resepi from kak intan salem (SG) yg dpt dari Puan Rukiah dan dipopularkan oleh Norazie RN. 

Ekceli ini kali ke3 buat cuppies using this sponge mix tapi apakan daya, they choose last Friday  utk buat perangai.. bila buat utk makan sendiri, ok pulak.. padahal ikut resepi cam biasa, tak derhaka pun!  Geram, geram!! Ni resepi asal & yg dah dimodified oleh Norazie kalau nak cuba (copy&paste je ni)..

Resepi asal kak intan…

A

550g tepung sponge mix

8 biji telur A

1 sudu kecil baking powder

2 sudu teh vanilla essence

B

150g minyak

A – pukul sampai kembang. Last sekali masukkan minyak sekejab jek putar atau kaup je ngan spatula. lepas tu boleh bahagi2 utk letak colouring dan perisa….  Tapi sebelum bakar, biarkan 10-15 minit…tepung lebih kembang – gebu bila bakar.. bakar 15-20 minit…jgn terlalu lama, nanti garing…..

Yang ni modified resepi ….

A

500g tepung sponge mix

50g tepung hong kong

50g air sejuk (ais)

8 biji telur A

1 sudu kecil ovallete

1/2 sudu kecil butter oil [OPTION]

2 sudu vanilla essence

B:

200g minyak/butter cair .  

Cara/kaedah sama di atas.


Actions

Information

8 responses

28 03 2007
siti

Salam Liz, cantek cupcake u walaupun tak pakai baju..Ada dua perasa ke? cian lah kalau taknak bagilah kat saya.

28 03 2007
yongpuchong

Siti,
Mekasih.. rasanya pun sodapp.. satu plain yg satu lagi saya cuma tambah koko & emulco. Smlm bawak gi opis, terus boliau dalam sekelip mata! hehehehhe..

28 03 2007
Mama Ghock

patut ko tepek sekali resipi… bior wa leh try lak… kalau rasa2 tak leh nak perabih, hantar mai kat wa… wahahahaha…

28 03 2007
suzana

Yong…suka betul la kita tgk combi butter cake nie..walaupun lekang tapi serius nampak menarik..Rasa sure mmg best kan…..kit apun dah byk kali buat butter cake utk cup cake..selalu sgt lekang..kecuali guna wax paper tu,,,

28 03 2007
yongpuchong

Zana, comey kan.. rasanya, memang i likee.. guna resepi norazie.. serik dah.. pasni kene cari gak souffle cup tu..

28 03 2007
yongpuchong

nim, nanti aku letak resepinya.. tension wo… tapi dah sold out sekejapan je letak kat opis nih..

2 04 2007
mamazieza

Yong… walaupun berbogel.. hahaha.. tapi seni tu tetap ada.. wakakaka… 18SX tu.. hehehe

2 04 2007
yongpuchong

Ma, hak bogel tu la yang sekejapan je licin dikerjakan bebudak kat opis ni.. dalam 60pcs tu!! Agaknya senang nak makan, tinggal ngap aje!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: